Nieuwe kauwgom kleeft niet

Een bioafbreekbare kauwgom die niet aan het trottoir of schoenen kleeft. Nu in Groot-Brittannië, straks in Europa? 

Kauwgom is een nachtmerrie voor schoonmaakploegen: tenzij je de grove middelen inzet, krijg je het kleverige goedje in geen jaren weg. Vroeger was dat niet zo. Terwijl kauwgom vroeger op een natuurlijke manier elastisch gemaakt werd, krijgt het snoepgoed de laatste vijftig jaar zijn rekbaarheid van synthetisch rubber.

Het is echt een groot probleem. Gespecialiseerde firma’s verdienen duizenden euro’s door trottoirs van winkelstraten schoon te stomen. In België verwijdert APP Allremove enkele duizenden kilo’s kauwgom per jaar. 

Leuven verwijderde vier jaar geleden 200.000 kauwgomvlekken uit de Bondgenotenlaan (7.000 vierkante meter) voor een bedrag van 60.000 euro. Een stationsperron in Gent dat onder de kauwgom zat, werd gereinigd voor ongeveer hetzelfde bedrag. Maar niet overal wordt het probleem aangepakt. ‘Veel gemeentebesturen vinden het onbegonnen werk om aan de verwijdering te beginnen’, zegt de zaakvoerder van APP Allremove, Peter Nuijs. ‘Op de Antwerpse Meir en de Brusselse Nieuwsstraat erkent men het probleem ook, maar de stadsbesturen vrezen dat ze binnen de kortste tijd opnieuw met hetzelfde probleem zouden zitten.’ 

Het kauwgomprobleem zou binnenkort wel eens voltooid verleden tijd kunnen worden. De gomboeren van het Mexicaanse schiereiland Yucatan herstelden het aloude basisingrediënt van kauwgom in ere. De Mexicaanse boeren die Chicza ontwikkelden, winnen vandaag opnieuw ‘chicle’: het rubberachtige sap van de chicozapoteboom die in het regenwoud groeit. Het grootste voordeel van die werkwijze is dat een uitgespuwde gom niet aan kleren of vloeren kleeft. De kauwgom is zelfs helemaal biologisch afbreekbaar. Binnen zes weken is het snoepgoed helemaal verdwenen; opgelost in water of door de bodem geabsorbeerd. 

Volgens Annik Wauters, marketingmanager van Sportlife België, is het kleven van de kauwgom een van de uitdagingen voor de kauwgomindustrie.

‘Wij proberen met Sportlife Explode al een milieuvriendelijk antwoord te geven op het probleem. In de bokaal zitten naast kauwgommetjes ookgumwrappers. Dat zijn kleine papiertjes om je kauwgom in te verpakken voor je hem weggooit’, zegt Wauters. Volgens de marketingmanager is die natuurlijke gom van Chicza een mogelijke opportuniteit, maar zit er weinig kraak en smaak aan. 

Voorlopig is Chicza Rainforest Gum alleen te krijgen in de Britse Waitrose-supermarkten, in de smaken limoen, munt en spearmint. Een pakje kost er ongeveer anderhalve euro. In België is de nieuwe kauwgom nog niet op de markt, maar volgens de federale overheidsdienst Volksgezondheid is daar geen bezwaar tegen, omdat het basisingrediënt een natuurlijk product is dat niet op de lijst van verboden middelen staat. Oxfam Wereldwinkels kende de kauwgom nog niet, maar is wel geïnteresseerd, ook al omdat het landbouwcollectief dat de Chicza produceert, zich op zijn eerlijke handelspraktijken laat voorstaan.

 

Bron:http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=au28etrq

Auteur: Eline Bergmans

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder kauwgomartikels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s