VS dringen Singapore kauwgom op

Kauwgom is sinds 1992 in de ban teneinde straten, gebouwen en treinen te vrijwaren van het plakspul. Op overtreding stond een flinke afranseling. Deze aloude methode was blijkbaar afdoende, want vooral in de door toeristen bezochte gebieden, is de properheid legendarisch.

Maar onder druk van de Amerikaanse kauwgomproducent Wrigley komt daar nu een einde aan. Twee maanden na ondertekening van hun vrijhandelsverdrag namen Singapore en de VS de laatste kleverige hobbel.

Bij het vrijhandelsverdrag hadden ze nog afgesproken dat kauwgom in Singapore alleen werd toegestaan als het door een dokter of tandarts werd voorgeschreven om ‘therapeutische redenen.’ Maar dat was Wrigley uit Chicago, de grootste kauwgomboer ter wereld, te min. Wrigley wilde een vrije verkoop van zijn suikervrije kauwgom. Om dat te bereiken, lobbyde de gomproducent bij leden van het Amerikaanse Congres. Onder leiding van Phil Crane, voorzitter van een economische subcommissie, werd zware druk uitgeoefend.

Chan Heng Chee, de Singaporese ambassadeur in de VS, zei in de Financial Times dat de gezondheidsautoriteiten na lange onderhandelingen hadden besloten dat Wrigleys suikervrije gom zonder recept mocht worden verkocht. Ze zei dat drie van de ingrediënten, inclusief zoetmaker xylitol, zonder meer therapeutische voordelen hadden. Ze zei er eerlijk bij geen idee te hebben welke dat waren. Wrigley wilde haar wel helpen. Volgens een woordvoerder helpt kauwgom tegen een droge keel, is het goed voor de voorhoofdsholte en brengt het de maag tot rust.

Voor Wrigley is toelating van suikervrije kauwgom een eerste stap. Het bedrijf wil vrije verkoop voor alle kauwgom. ‘Maar je moet eerst lopen, alvorens te kunnen rennen’, aldus Wrigley.

geschreven door Harry van Gelder

bron: http://www.volkskrant.nlkauwgom

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder kauwgomartikels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s