Alledaagse chemie over kauwgom

Eskimo’s kauwden op walvishuid, Chinezen op kuikenpoten en Maya-indianen op sapodillosap. De moderne mens kauwt op moleculen uit aardolie, harsen uit dennenbomen en het vulmiddel krijt of talk. Rubbermoleculen uit aardolie geven kauwgom zijn elastische eigenschappen en lijken sterk op de lange moleculen waar fabrikanten autobanden en balonnen van maken. Natuurlijke harsen zijn moleculen met meerdere zesringen van koolstof en maken de kauwgom zachter, maar nog niet zacht genoeg. Om de gom echt goed kauwbaar te maken en de plakkerigheid te verminderen (vooral de harsen zijn plakkerig) zijn weekmakers nodig. Dit zijn relatief kleine moleculen zoals microwassen, paraffine (bekend van kaarsvet) en plantaardige olie die in het polymerennetwerk van de rubbermoleculen en harsen gaan zitten..

Bron: http://home.hetnet.nl/~martine_segers/alledaagse_chemie.html

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder kauwgomartikels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s