Xylitol

Xylitol, beschermend van nature. Xylifresh is de enige kauwgom met 100% original xylitol, een suikervervanger die ook voorkomt in allerlei groenten en fruit, met weldadige eigenschappen voor het gebit.

Hoe ontstaan gaatjes?

Bepaalde bacteriën blijven plakken aan de oppervlakte van de tand. Elke hap voedsel die gewone suiker bevat, geeft die bacteriën energie. Zo kunnen ze zich vermenigvuldigen. Daardoor ontstaan de beruchte zuuraanvallen die gaatjes in de tanden kunnen veroorzaken.

Na het eten van suiker duurt het meer dan een halfuur voor de zuurtegraad in de mond terug zakt tot het normale niveau. Normaal gezien beschermt het speeksel grotendeels het gebit. Wanneer er verschillende keren per dag suiker gegeten wordt, veroorzaakt dat echter telkens zuuraanvallen en worden de tanden uiteindelijk poreus.

Xylitol helpt tegen gaatjes

Uit onderzoek naar xylitol als suikervervanger bleek dat xylitol ook zuuraanvallen stopt en tandbederf afremt. Dankzij zijn remineraliserende werking kan xylitol zelfs kleine gaatjes herstellen.

Chemisch gezien is xylitol geen suiker, maar een suikeralcohol. Daardoor zijn bacteriën niet in staat er energie uit te halen. Door het regelmatig gebruik van xylitol hechten de bacteriën zich niet aan de oppervlakte van de tanden en neemt de hoeveelheid tandplak af.

Het effect van xylitol is langdurig en mogelijk blijvend. Jaren na de test worden nog lage gaatjesscores genoteerd bij proefpersonen.

Waar komt xylitol vandaan?

Xylitol komt in kleine hoeveelheden voor in de natuur. Bijvoorbeeld in bessen, broccoli, champignons, sla en berkenbomen.

Per dag haalt ons eigen lichaam tot 15 gram xylitol uit voedsel. Xylitol is dus geen kunstmatige stof, maar maakt deel uit van onze dagelijkse stofwisseling.

Xylitol heeft geen bijwerkingen

Geen enkel wetenschappelijk onderzoek heeft tot nu toe bijwerkingen van xylitol aangetoond.

Een commissie van voedings- en gezondheidsexperts van de Verenigde Naties bevestigde dat xylitol een veilige zoetstof is om in voedingsmiddelen te gebruiken (maximum 15 gram per persoon per dag). De Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) beaamde de positieve eigenschappen van xylitol.

Effectiviteit 100% bewezen

Diverse onderzoeken wezen uit dat kauwgom met 100% original xylitol de vorming van gaatjes afremt en beschadigd tandglazuur helpt herstellen.

Onderzoek bij 1277 kinderen in Belize

In 1989 startte de Finse professor Kauko K. Mäkinen in samenwerking met de Universiteit van Michigan en kauwgomproducent Leaf een meer dan drie jaar durende studie naar de effecten van xylitolkauwgom op het gebit van kinderen in Belize. Die kinderen hebben veel last van gaatjes omdat ze veel suiker en suikerhoudende producten verbruiken. Bovendien zijn er in Belize amper tandheelkundige voorzieningen.

In het eerste deel van het onderzoek werden 1277 kinderen van gemiddeld 10 jaar onderverdeeld in groepen. Eén groep kreeg helemaal geen kauwgom. De overige groepen kauwden gedurende 40 maanden kauwgom met gewone suiker of xylitol of sorbitol of een combinatie. En dit drie of vijf keer per dag telkens gedurende vijf minuten, onder strikt toezicht van de leerkrachten.

Het onderzoek toonde aan dat kauwgom met 100% original xylitol als zoetstof een preventieve werking heeft en beginnende gaatjes kan herstellen in het gebit van kinderen. Bij de controlegroep en de andere groepen, stelde men een aanzienlijke hoeveelheid gaatjes vast.

Onderzoek bij zwangere vrouwen

In 1999 werd een opmerkelijke studie gepubliceerd in The Journal of Dental Research. Onderzoek op 169 vrouwen toonde aan dat het gebruik van kauwgom met 100% original xylitol de overdracht van gaatjesverwekkende bacteriën van mama op kind via fopspenen en lepels vermindert.

106 van de vrouwen gebruikte twee tot drie keer per dag 100% original xylitolkauwgom. De vrouwen in de controlegroepen kregen 6, 12 en 18 maanden na de bevalling een glazuurbehandeling. Het percentage kinderen met moeders uit de Xylitolgroep bleek aanzienlijk minder besmet te zijn met gaatjesverwekkende bacteriën.

Vervolgonderzoek drie jaar later toonde bovendien aan dat de inmiddels vijf jaar oude kinderen van wie de moeders dagelijks kauwgom met 100% original xylitol gebruikten, beduidend minder gaatjes hadden dan de andere kinderen. De werking van xylitolkauwgom bleef met andere woorden ook op langere termijn meetbaar.

Onderzoek bij Finse kinderen

Goede voedingsgewoonten, een regelmatige mondhygiëne en het gebruik van fluoridehoudende tandpasta helpen om gaatjes te voorkomen. Met fluoridebehandelingen en het dichten van de kauwgroeven kan de vorming van gaatjes met 30 tot 80% beter afgeremd worden.

Een klinisch onderzoek bij 492 Finse schoolkinderen van gemiddeld elf jaar, vergeleek het effect van kauwgom met 100% original xylitol met het effect van dichtingsproducten. De resultaten tonen aan dat driemaal per dag kauwen op kauwgom met 100% original xylitol een goed alternatief is voor deze tandheelkundige techniek.

bron: http://www.xylifresh.nl

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder kauwgom & gezondheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s