Kauwgom met xylitol beter voor de tanden

Kies je de Hubba Bubba of toch liever de gebitsverzorgende kauwgom waarvan je bij je tandarts een zakje hebt meegekregen. Verstandige mensen kiezen voor dat laatste. Het is niet zo mierzoet, en daarom naar de mening van sommigen minder lekker, maar het is wel beter voor je gebit, en daar moet je nog je hele leven mee! Dit komt door de xylitol.

Wat is xylitol?
Xylitol is een zoetstof die in verschillende producten wordt gebruikt ter vervanging van suiker. Deze zoetstof komt uit de vezels van divers groente en fruitsoorten. Het smaakt zoet en heft qua smaak verder niks te maken met het groente of fruit waar het uit komt. Het komt vooral uit bloemkool, pruimen, frambozen en aardbeien. Het zoetheidsgehalte van xylitol staat min of meer gelijk aan suiker, maar gelukkig voor mensen op dieeët zit er wel bijna de helft minder calorieën in. Maar het heeft ook nog een ander voordeel: de xyloitol in kauwgon wordt tijdens het kauwen niet omgezet in een zuur. Om deze reden is het voor het gebit veel beter een kauwgom te nemen waarin xylitol verwerkt is dan bijvoorbeeld sorbitol of gewone suiker.

Xylitol werd al voor het eerst gemaakt in de 19e eeuw in Finland. Toen werd het gehaald uit de bast van de berkenboom. Het product was een geschenk uit de hemel voor diabetici. Pas aan het einde van de 20ste kreeg het ook bekendheid en populariteit als zoetstof die beter is voor de tanden. Tegenwoordig bevat vrijwel alle kauwgom xylitol. Op dit moment wordt het het meeste gemaakt in China, en is er grote vraag van de Europese en Amerikaanse markt.

Het tegengaan van tandbederf
Xylitol wordt veel gekocht door de consument in kauwgom vanwege de frisse smaak ervan. De oorzaak hiervan ligt in het endotherm proces tijdens de productie. Maar steeds meer wordt het effect op de tanden en kiezen de belangrijkste reden voor mensen om dit product aan te schaffen.
De cijfers liegen er dan ook niet om. De Turku universiteit in wederom Finland heeft er in de jaren ’70 uitgebreid onderzoek naar verrricht. De conclusie van dit onderzoek was dat mensen die kauwgom met gewone suiker eten zo’n 85% meer gaatjes kregen dan mensen die uitsluitend kauwgom met xylitol nuttigden. Het was niet waar dat echt alle suiker uit de kauwgom geweerd moest worden, slechts een gedeeltelijke vervanging door xylitol was al genoeg. Wetenschappelijk gezien ligt het zo dat get de bacterie Streptococcus mutans is die wordt verwoest door de stof xylitol, precies die bacterie die de cariës veroorzaakt. Ook schiet xylitol te hulp op het moment dat zich tandplak dreigt te vormen dat een bedreiging is voor het glazuur, want ook dit valt het aan en maakt het zo gedeeltelijk onschadelijk. Een derde voordeel is dat xylitol de aanmaak van speeksel stimuleert dat anti-bacterieel is en de remineralisatie van kiezen en tanden kan bevorderen.
Uiteraard bereikt men deze effect niet door een enkele keer per week een kauwgompje met xylitol te eten. Je moet meer denken aan 5 a 10 gram xylitol per dag. Dit kan dus zitten in kauwgom, maar een aantal fabrikanten die bekend zijn van de tandpasta hebben de afgelopen jaren ook zuigtabletten en zuurtjes ontwikkeld met dezelfde werkzame stof. Dit kan dienen als een verfrisser na een hapje eten, maar is tegelijk ook goed voor het gebit. Geef kinderen ook geen valse start door ze knalblauwe of gifgroene kauwgomballen te geven. Dit zijn vaak bronnen van veel suiker die ze soms wel uren in de mond hebben.

Xylitol bij diabetis
De opname van xylitol door het lichaam gaat een stuk langzamer dan bij suiker. Een verhoging van de bloedsuikerspiegel zal hierdoor uitblijven en dit draagt du weer bij aan het voorkomen van hyperglykemie als gevolg van onvoldoende insuline respons.

Pas op met honden!
Xylitol is voor de mens op geen enkele manier schadelijk, maar dit geldt niet voor honden, voor deze dieren kan inname dodelijk zijn. Het kan namelijk hypoglycemie veroorzaken. Mocht je de verdenking hebben dat je hond xylitol heeft binnengekregen, dan is het noodzakelijk direct een arts te raadplegen. Het is dus ook belangrijk kauwgom buiten bereik van honden te bewaren en bij het voeren van koekjes op te passen dat ze geen xylitol bevatten.

bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/21831-kauwgom-met-xylitol-beter-voor-de-tanden.html

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder kauwgom & gezondheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s