Kauwgom gezonder dan gedacht

kauwgom300In Singapore riskeerde je de gevangenis en tot voor kort was kauwgom ook in ons land onbeleefd en nergens goed voor. Maar het tij keert.

Kauwgom is goed voor de tanden (1-5). Kauwen verhoogt de toevoer van speeksel en dat helpt bacteriën en voedselresten weg te spoelen. Speeksel brengt ook extra mineralen aan, wat gunstig is voor het glazuur. Maar poetsen blijft nodig. Kauwgom met xylitol als zoetmiddel beschermt de tanden beter tegen cariës dan die met sorbitol. Kauwgom met gewone suiker kan echter bijdragen tot cariës. De wetenschap onderzoekt of het zin heeft om kauwgom te verrijken met bijvoorbeeld calcium om het tandglazuur te mineraliseren.

Japanse artsen merkten dat kauwgom de darmwerking na een operatie sneller weer op gang helpt (6). Verschillende studies kwamen tot eenzelfde resultaat, maar niet allemaal (7-9). Kauwgom zou kunnen helpen omdat de patiënt meer speeksel inslikt. Het stimuleert ook de nervus vagus, een grote zenuw die begint in het hoofd en lange uitlopers heeft tot aan de darm.

Kauwgom is ook een goed middel tegen zure oprispingen (8). Speeksel helpt maagzuur te neutraliseren. Intussen werd er ook een positief onderzoek afgesloten naar kauwgom verrijkt met calciumcarbonaat, het basisbestanddeel van de bekende Rennies (9).

Risico’s

Er is één ernstig risico: verstikking (10, 11). Sommige anesthesisten vinden kauwgom kort voor een volledige verdoving ook een kwalijke zaak. De verhoogde aanmaak van speeksel leidt tot een grotere hoeveelheid maagsap, dat tijdens de ingreep naar de longen zou kunnen vloeien (11). Anderen vinden dit risico zwaar overdreven (12-13). De gelijktijdige toename van slokdarmkanker en de consumptie van kauwgom in westerse landen blijkt toevallig te zijn (14).

Kauwgom inslikken is geen goed idee. De synthetische gom verteert niet. Normaal verlaat hij het lichaam met de stoelgang, maar niet altijd. Er zijn gevallen bekend van constipatie door samenklontering (15). De slachtoffers zijn vaak jonge kinderen.

Middel om te vermageren

Volgens het gezaghebbende New England Journal of Medicine helpt kauwgom om te vermageren (16). Bij een ritme van 100 kauwbewegingen per minuut stijgt het energieverbruik met 8 tot 14 kcal. Wie dat de hele dag en alle dagen van het jaar volhoudt, zou volgens de studie tot 5 kilo vet per jaar kunnen verliezen. Erg realistisch is dat echter niet. Frequent kauwen, bijvoorbeeld om het uur een nieuw stuk, zou de drang naar zoet doen afnemen, maar helaas niet naar hartige snacks (17).

Net voor de maaltijden kauwen zou er ook voor zorgen dat je iets minder eet. Positief is ook dat je er geen honger van krijgt, behalve misschien van kauwgom met de kunstmatige zoetstof aspartaam (18). Globaal gezien lijkt de balans positief, maar de wetenschap is verdeeld (19). Hier en daar lees je dat kauwgom het geheugen verbetert, maar op die onderzoeken komt nogal wat kritiek (20-23). Voor betere examens moet je er dus niet op rekenen.

datum: 19/07/2007

bron:www.knack.be/kanaal/bodytalk/kauwgom-gezonder-dan-gedacht/site72-section35-article6350.html

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder kauwgom & gezondheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s