Dokters waarschuwen voor kauwgom die diarree veroorzaakt

var id2 = ‘0.8382022037783282’;

var id2 = ‘0.1756600274832345’;

Mensen die vaak kauwgom met sorbitol (een suiker substituut maar tevens ook laxeermiddel) kauwen, kunnen een chronische diarree oplopen die tot aanzienlijk gewichtsverlies kan lijden. Dat beweren enkele Duitse dokters, na een onderzoek in een Berlijns hospitaal. Hun bevindingen worden zaterdag in het British Medical Journal gepubliceerd.

De dokters onderzochten twee patiënten die last hadden van hardnekkige diarree. De ene, een 21-jarige vrouw, had acht maanden lang diarree en buikpijn en viel elf kilo af. Oorspronkelijk woog ze 51,8 kilo. De andere was een 46-jarige man met winderigheid en diarree die op een jaar tijd 22 kilo (een vijfde van zijn gewicht) verloor.

Na een hele reeks tests en onderzoeken, vonden de dokters niks abnormaal. Ze besloten de stoelgang van de patiënten te onderzoeken en vonden een grote hoeveelheid kalium en natrium. Gevraagd naar hun voedingspatronen, antwoordde de jonge vrouw dat ze elke dag meer dan twaalf latjes suikervrije kauwgom kauwt. De man zelfs twintig, en hij voegde er nog aan toe dat hij dagelijks meer dan 200 gram snoep eet. Volgens de dokters nam de jonge vrouw op die manier dagelijks 20 gram sorbitol in, de man ongeveer 30 gram.

Daarop veranderden de patiënten hun kauwgewoontes en bleken binnen het jaar opnieuw gezond. De vrouw kwam zeven kilo bij, de man vijf. De conclusie van de dokters was dus duidelijk: het innemen van sorbitol leidt niet alleen tot diarree en darmproblemen, maar ook tot aanzienlijk gewichtsverlies. (sps)

bron: http://www.demorgen.be

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder kauwgom & gezondheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s