Kauwgom en hoge hakken bedreigen Griekse theatersAMSTERDAM – Griekse archeologen waarschuwen dat het beroemde theater van Epidavros op het schiereiland Peloponnessos onherstelbare schade dreigt op te lopen als gevolg van het toerisme. Klodders kauwgom, hoge hakken en te zware versterkers bij voorstellingen bedreigen het eeuwenoude marmer.

Ook het theater van Herodos Atticus in Athene loopt gevaar, zo meldt The Times. De Centrale Archeologische Raad overweegt een verbod op kauwgom en hoge hakken voor het theater dat aan de zuidkant van de Atheense Akropolis ligt.

De architect Kathy Paraschi, die betrokken is bij de restauratie van het Parthenon op de Akropolis, zegt dat regelmatig kilo’s kauwgom uit het theater van Herodos Atticus moeten worden gehaald. ‘Het is een verbijsterende en verschrikkelijke toestand.’

Hamer
Paraschi zegt verder dat ze als vrouw én Atheense gek is op hoge hakken, maar ‘om ze te dragen in een theater als Epidavros is alsof je een hamer meeneemt om de marmerblokken te splijten’.

Hedendaagse regisseurs krijgen het verwijt dat ze antieke theaters als Epidavros beschadigen met moderne apparatuur. De Centrale Archeologische Raad schreef onlangs dat ondanks herhaalde waarschuwingen decors steeds groter en zwaarder worden en dat het aantal decibellen almaar toeneemt.

Puur conservatisme, luidde het oordeel van de Duitse regisseur Mathias Langhoff onlangs tijdens zijn voorstelling van een stuk van Sofocles in Epidavros. De Raad had zijn interpretatie, maar ook zijn riante decor ernstig bekritiseerd omdat deze te veel zouden afwijken van het origineel.

bron: de Volkskrant
foto:Epidaurus. (Wikipedia)
Van onze buitenlandredactie
gepubliceerd op 04 juli 2008 16:37, bijgewerkt op 4 juli 2008 19:07

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder kauwgomartikels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s